SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Frågor och svar om den nya policyn för säkerhetskontroll av ledare
2019-10-31 23:07

Hur gör man?

Följ punkterna för att gå igenom proceduren:

• Gå in på Polisens webbplats och välj ansökan som heter: “ Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg (442.14)” : https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ovrigt-arbete-och-kontakt-med-barn/

• Fyll i ansökan elektroniskt eller skriv ut och fyll i på papper.

 Därefter ska ansökan skrivas ut och undertecknas. Sen ska den skickas till Polisen, antingen genom att man scannar och skickar via e-post eller i kuvert via vanlig post. OBS att ansökan måste vara underskriven.

•När utdraget från belastningsregistret kommit till ledaren med posten ska det visas för en av representanterna för Tyresögymnastikens styrelse vid någon av tiderna som anges här. Det kan ta upp till två veckor att få utdraget.

 

Hur går det till att visa utdragen?

Ledare tar med sitt utdrag och visar upp för en representant i styrelsen under någon av de anvisade datumen. Den som tittar på utdraget kommer notera att utdraget visats, vilket datum det har gjorts och att det inte finns brott noterade i utdraget.


Vilka dagar kan jag visa utdraget? 

  • Onsdag 13 november kl 17.30-19.30 i Dalhallen
  • Onsdag 20 november kl 17.30-19.30 i Dalhallen
  • Onsdag 27 november kl 17.30-19.30 i Dalhallen
  • Onsdag 4 december kl 17.30-19.30 i Dalhallen
  • Onsdag 11 december kl 17.30-19.30 i Dalhallen 

Kan man maila registerutdraget istället för att åka till Dalhallen? 

Nej, det är inte möjligt att maila. Om det inte går att komma på någon av de föreslagna tiderna så går det bra att kontakt direkt så hittar vi en annan tid.

 

Jag visade ett registerutdrag tidigare i år. Behöver jag beställa ett nytt? 

Ja, vi vill att alla ledare ska ha visat nya utdrag inför nästa år. 

 

Vilka representanter är det från styrelsen som man ska visa utdraget för?

I inledningen kommer vi dela ansvaret flera i styrelsen för att kunna erbjuda så många tider som möjligt. Men ansvariga för registret är Rikard Neidenmark, Janne Murman och Stina Söderqvist. 

 

Vilka uppgifter sparar föreningen?

Ett register kommer att upprättas över alla ledare som bara kommer att innehålla namn och information om att utdrag visats och att det inte visat något olämpligt. Ingen annan information eller noteringar från utdraget kommer att antecknas i registret.

 

Vad ska man göra med själva utdraget?

Registerutdraget lämnas tillbaka till ledaren eller förstörs när granskningen är klar.

 

Hur ofta ska det här göras?

Ett inlämnat utdrag som godkänts är giltigt under ett år, därefter kommer ett förnyat utdrag att begäras in från ledaren.


Vad gäller för ledare som fyller 15 år under året?

Unga ledare som fyller 15 innevarande år ska visa registerutdrag efterföljande halvår. Det betyder att om du fyller 15 år under tiden januari-juni ska du vara beredd att visa utdrag i september. De som fyller 15 år under tiden juli-december ska kunna visa utdrag i februari. Eftersom straffmyndig ålder är just 15 år finns inget syfte att ha registerutdrag innan dess.


Jag har varit ledare i många år, gäller detta även mig?

Ja

 

Vad händer om man inte visar upp ett utdrag?

Om man inte visat upp ett utdrag under någon av de anvisade dagarna så blir man pausad som tränare tills man visat upp registerintyget.

 

Vilka uppgifter syns utdraget ur belastningsregistret?

De brott som syns i ett begränsat utdrag ur belastningsregistret är samtliga sexualbrott och barnpornografibrott samt även uppgifter om mord, dråp, grov misshandel, människorov, människohandel, grovt rån och olaga tvång.

 

Vad händer om jag inte vill uppvisa registerutdrag?

Detta är en generell policy som gäller för alla ledare, om du av någon anledning inte vill inkomma med ett registerutdrag kommer du inte erbjudas möjlighet att fortsatt vara ledare i föreningen.

 

Varför inför Tyresögymnastiken den här policyn nu?

Enligt beslut från Riksidrottsmötet 2019 skall föreningar begära in registerutdrag för ledare som är i kontakt med barn och ungdomar, från 2020 blir detta ett lagkrav mot föreningar.

 

Riskerar inte föreningar att vaggas in i en falsk trygghet?

Det finns en risk att det begränsade registerutdraget kan skapa en falsk trygghet om inte föreningen aktivt arbetar med andra förebyggande åtgärder. Detta är en åtgärd som vi som förening gör för att bidra till tryggare idrottsmiljöer, men det kan naturligtvis inte vara det enda. Både styrelsen och ledare har ett fortsatt ansvar och ska vidta åtgärder om något verkar fel.

 

Vad gör vi om vi upptäcker att en ledare blivit dömd för något?

Ledaruppdraget är ett förtroendeuppdrag, inte en rättighet. Föreningens styrelse kan välja att inte tilldela en ledare ett uppdrag eller avsluta en ledares uppdrag om man anser att förtroendet inte finns.


Var kan jag hitta mer information om detta ämne?

 
Mer om oss
Sponsorer och samarbeten