SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trygg och säker idrott

Tyresögymnastiken vill erbjuda trygga och säkra idrottsmiljöer för både aktiva, ledare och föräldrar. Du kan alltid kan höra av dig till gruppansvarig, sportkommittén eller till styrelsen för att berätta om något inte är bra.  

 
Våra ledare - förväntas vara positiva förebilder
Som ledare är du föreningens viktigaste resurs för att skapa en rolig, trygg och säker verksamhet för våra deltagare. Du får utbildning i ledarskap på våra ledarmöten och genom gymnastikförbundets utbildningar. I din ledaruppgift ingår att prata med deltagarna om hur man är en bra kamrat och att alla ska få vara med. Du behöver vara observant på hur alla i gruppen mår och trivs. Vi vill att du tillsammans med dina ledarkamrater har en kontinuerlig dialog om värderingar och bra ledarskap.
Alla ledare i Tyresögymnastiken måste visa upp ett aktuellt registerutdrag ur polisens belastningsregister en gång per år.
 
Våra deltagare - förväntas vara bra kamrater
Du och dina träningskompisar är en stor del av tryggheten och glädjen när vi träffas. Det är viktigt att alla är snälla mot varandra och att vi låter alla vara med i gemenskapen. Barnkonventionen är lag, du har rätt att känna dig trygg och uppskattad i Tyresögymnastiken. Vi ber dig att säga till om något inte känns bra.
 
Föräldrar - viktiga resurser och förebilder
Som idrottsförälder är du viktig resurs. Du skjutsar och hämtar, peppar och hjälper till på många sätt. Föräldrar är både publik och funktionärer på uppvisningar och tävlingar. Ditt engagemang är viktigt men känslorna får inte ta överhanden. Vi ber dig att agera lugnt och stöttande, att vara en förebild för ditt barn, alla deltagare och föräldrar. Tänk på att många av våra ledare också är ungdomar. Föreningens förväntningar på föräldrar beskriv i Föräldrar i TG
 
Idrottens förebyggande arbete
Idrottsrörelsens värdegrund har arbetats fram av Riksidrottsförbundet och gäller också i Tyresögymnastiken. Värdegrunden pekar på vad som är viktigt för att skapa trygga idrottsmiljöer. Den består av fyra grundläggande principer: 
  • Glädje och gemenskap
  • Demokrati och delaktighet
  • Allas rätt att vara med
  • Rent spel
I Tyresögymnastiken ansvarar ledarna och ytterst styrelsen för att vi alla följer idrottsrörelsens värdegrund och att verksamheten upplevs som trygg och säker.
 
 
 
 
Om något inte känns bra
I vanliga fall är det enklast att ta upp saker med dina ledare. Du väljer själv om du vill prata om det på träningen eller kontakta dem efteråt. Du får gärna ta hjälp av en kompis eller dina föräldrar.
 
Om du inte vill prata med dina ledare eller om det inte hjälper ber vi dig kontakta Sportkommittén sk@tyresogymnastiken.se eller någon i styrelsen. Du hittar e-post och telefonnr på Kontaktsidan
Tyresögymnastikens ordförande Jenny Åkerbäck: ordforande@tyresogymnastiken.se
 
RF Idrottsombudsman eller RF visselblåsartjänst
Är det känsliga ärenden som du inte vill eller vågar berätta för någon i föreningen kan du kontakta RF Idrottsombundsman 08-627 40 10 eller Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst.
 
Rf visselblåsartjänst erbjuder en möjlighet att berätta om misstankar om avvikelser från värdegrunden inom idrotten. Meddelanden kan lämnas öppet eller anonymt.
Funktionerna är viktiga för att minska risker och för att upprätthålla förtroendet för idrottsrörelsens verksamhet.