SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Truppgymnastik
Truppgymnastik

Truppgymnastik är den största verksamheten i Tyresögymnastiken. Vi tränar i åldersbaserade block.  Byte mellan block sker efter sommarlovet.

Bild på Åldersindelning/Blockstruktur

 

Åldersindelning

Senior 17 år och äldre

Junior

14-16 år
Ungdom 12-13 år
Minior 10-11 år
Gymnastikskola 2 8-9 år
Gymnastikskola 1 6-7 år

 

 

Kort om truppgymnastik

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och är idag den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar en entusiastisk publik. Internationellet kallas sporten TeamGym och växer i flera europeiska länder.

 

I truppgymnastik kan man tävla i dam-, herr- och mixade klasser. Det är en lagsport där man tävlar i de tre grenarna tumbling, hopp och fristående. Varje tävlingstrupp består av mellan 6-20 gymnaster beroende på tävling.

 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

 

Läs mer om truppgymnastik http://www.gymnastik.se/tavling/tavlingsinriktning/Truppgymnastik/