SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Truppgymnastik

Om truppgymnastik

Det största verksamheten i Tyresögymnastiken är truppgymnastik. I föreningen är truppgymnastiken  indelad i åldersbaserade block.


Blockindelning

Barngymnastik:      2-5 år

Gymnastikskola 1:  6-7 år

Gymnastikskola 2:  8-9 år

Minior:                 10-11 år

Ungdom:              12-13 år

Junior:                 14-16 år

Senior:                 17 år och äldre (seniorer tränar för närvarande med Juniorblocket)

Läs mer om de olika blocken under respektive rubrik.


Kort om truppgymnastik

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och är idag den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar en entusiastisk publik. Internationellet kallas sporten TeamGym och växer i flera europeiska länder.


I truppgymnastik kan man tävla i dam-, herr- och mixade klasser. Det är en lagsport där man tävlar i de tre grenarna tumbling, hopp och fristående. Varje tävlingstrupp består av mellan 6-20 gymnaster beroende på tävling.


Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.


Läs mer om truppgymnastik http://www.gymnastik.se/tavling/tavlingsinriktning/Truppgymnastik/

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Mer om oss
Sponsorer och samarbeten